Amazon in Nederland

In Nederland verkoopt men nu al een aantal jaren ebooks via Amazon.nl maar is nog lang niet zo ver als Amerika of Duitsland. Andere producten dan boeken zijn nog niet te koop op Amazon.nl. De vraag is niet of ze andere producten gaan toelaten, maar wanneer. Amazon laat er weinig over los, maar Nederlandse bedrijven kunnen hun producten ook verkopen (of kopen) op het Duitse Amazon.de. Tijd voor het benutten van deze kans dus aan de slag! Lees hier alles wat je moet weten over Amazon.

Waarom op Amazon verkopen?

Verkopen op het internet, zonder dat je een webshop nodig hebt. Dat kan: Amazon is een grote marktplaats met meer dan 300 miljoen kopers. Dit geeft gelijk al veel bereik, en je hoeft dus geen eigen webshop op de zetten om jouw producten te verkopen. Zelfs al ben je een kleine ondernemer; wanneer je een product hebt gevonden waar voldoende vraag naar is, ben je bij Amazon aan het juiste adres.

Let’s start selling

Het is goed om eerst te weten is dat Amazon 3 typen verkoop accounts heeft. Elk account heeft verschillende functies en voordelen. Kies een accounttype dat bij jouw onderneming past.

Vendor central account

Dit verkoopaccount wordt vaak gebruikt door bekende merken en grote retailers. Deze bedrijven krijgen een uitnodiging van Amazon. Deze keuze wordt gebaseerd op je productcategorie, merkbekendheid en (verwacht) verkoopvolume. Je verkoopt je producten hier eigenlijk aan Amazon. Verder regelt Amazon dan alle verkopen, verzendingen, al jouw klantenservice gerelateerde zaken en verwerkt retouren. Met dit account heb je toegang tot extra functies en voordelen van Amazon en je wordt gepresenteerd als ‘sold and fulfilled by Amazon’, wat meer vertrouwen bij de consument kan wekken. Hier heb je verder geen invloed op de verkoopprijs en Amazon rekent natuurlijk marge over de producten. Deze manier van verkopen is het meest vergelijkbare met ‘ouderwetse’ retail. Amazon is de winkel, die koopt bij jou in en verkoopt het product weer aan de consument.

Seller central account (individual of professional)

Dit account wordt gebruikt door merken en retailers met ervaring in het leveren aan consumenten. Dit accounttype is open voor iedereen, zowel bedrijven als particulieren kunnen gemakkelijk een account aanmaken. Het voordeel is dat je hier je eigen verkoopprijs kan bepalen. Het nadeel dat hier gelijk aan gekoppeld is, is dat je wel moeilijker in de Buy Box komt dus check altijd goed wat de verkoopprijs bij andere aanbieders is. We leggen later meer uit over deze Buy Box.

Het individual account rekent Amazon kosten per verkocht product. Dit is €0,99 per order, en daarnaast rekent Amazon nog bemiddelingskosten: een percentage van de verkopen. Wanneer je minder dan 40 producten per maand verkoopt, is het individual account een geschikte keuze.

Met het pro account heb je meer mogelijkheden: toegang tot analytics van Amazon en hier mag je in alle categorieën verkopen en je kunt gebruikmaken van FBA (fulfilled by Amazon). Een pro account kost €39 per maand. Daarnaast betaal je nog een bepaald percentage over je verkopen.

Wanneer je gaat verkopen op Amazon.de (dit geeft je toegang tot de 5 markten/landen UK, Frankrijk, Spanje, Italië en natuurlijk Duitsland) start je met het aanmaken van een regulier Amazon Account (seller central). Later kun je je account uitbreiden met verkoopmogelijkheden of up- of downgraden van je individual/pro account. Je vult in een online formulier alle info over je onderneming in: contactgegevens, financiële gegevens, een beschrijving, het BTW- en KVK-nummer. Ook worden er gegevens van de eigenaar van het bedrijf gevraagd. Je moet je gegevens van je identiteitsbewijs invullen en later verifiëren met een sms op je telefoon waar een code instaat die je vervolgens moet invullen in het formulier.

Bij Amazon heb je een creditcard nodig om je aan te melden. Je creditcard wordt alleen gebruikt bij aanmelden. Deze hoeft niet overeen te komen met de betaalrekening waar je je opbrengsten wilt op ontvangen.

Binnen een half uurtje heb al je gegevens ingevuld en ben je eigenaar van een verkoopaccount op Amazon. Maar met alleen een verkoopaccount ben je er niet: je moet natuurlijk ook een gevulde winkel hebben. Weten waar je dan allemaal aan moet denken? Lees ons artikel over het toevoegen van producten op Amazon

Laten we kennismaken

Op naar tastbaar resultaat

Portretfoto van Dirk

De eerste stap naar tastbaar resultaat voor jouw organisatie.

We zijn benieuwd wie je bent en wat je doet. Én wat je wilt bereiken. Neem contact op met Dirk en ontdek wat online marketing daar concreet in kan betekenen.