Ineens was het een hype in Nederland en zag je het overal voorbij komen: Clubhouse. Vrij ‘exclusief’ want je kan alleen joinen via een uitnodiging. Bekende Nederlanders als Bas Smit, Giel Beelen, verschillende DJ’s en diverse coaches waren al actief op dit kanaal. De oorspronkelijke releasedatum van de app was in april 2020, maar waarom heeft iedereen het er nu pas over? Gelukkig kreeg Lianne een tijdje terug een invite en kon ze deze app ontdekken.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een ‘drop- in audio chat app, waar alleen maar live audio wordt gebruikt. Een combi tussen een podcastplatform en een social media kanaal. Je kunt je in verschillende clubhuizen, ofwel ‘Rooms’, mengen om te luisteren én te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over katten, gerechten, een gezellige ‘vrijmibo’ Room of juist informatieve Rooms waarbij verteld wordt over politiek of marketing. De focus ligt echt op gesprekken, en dus niet op het delen van afbeeldingen.

Waarom het nou zo populair is? Ik denk dat het ook wel te maken heeft met Corona. We missen een stuk sociale interactie, wat deze app probeert op de vullen.

Sidenote; de app is alleen nog beschikbaar voor iOS. Maar, een Android versie is in de maak!

Hoe werkt het?

Je kunt dus alleen een account aanmaken via een uitnodiging van iemand anders, die al op Clubhouse zit. Of je zet jezelf op de wachtlijst van Clubhouse. Dit voelt erg exclusief, daarom maakt het de app waarschijnlijk zo populair.

Als je eenmaal een uitnodiging hebt ontvangen, kun je je account aanmaken, waarna je zelf ook weer twee mensen kunt uitnodigen. Nadat je je profiel hebt aangevuld met bijvoorbeeld gegevens vanuit je Twitter account en je interesses, kun je op zoek gaan naar gesprekken.

De interface van Clubhouse ziet er vrij simpel uit en je deelnemen aan een Room is zo gedaan. Wanneer je een Room binnentreedt, staat je microfoon standaard uit. Wanneer je wat wil zeggen in de Room kun je via een knop aangeven aan de moderators (de starters of eigenaren van de Room) dat je een vraag hebt. Wanneer ze jou op het podium zetten kun je pas praten. Mocht je genoeg hebben van een gesprek dan verlaat je deze gemakkelijk met de knop ‘leave quietly’.

Wat kun je ermee?

Lekker laagdrempelig luisteren naar allerlei interessante onderwerpen. Maar wat kun je er nog meer mee? Je krijgt de kans om misschien wel uitgenodigd te worden op het ‘podium’ om zo met een bekende Nederlander, of zelfs internationale bekendheid te praten. Zo zijn Elon Musk en Oprah Winfrey ook lid van deze app. Ook kun je gemakkelijk netwerken, dus het is ook erg interessant voor zzp’ers. Frankwatching schreef een interessant artikel over hoe je leads kunt verkrijgen via Clubhouse.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Leuk zo’n live podcast! Is dit nu een bedreiging voor de klassieke podcast? Ik denk het niet. Ik denk ook niet dat je het met een podcast moet vergelijken, want er zijn wel degelijk verschillen. Een podcast is geëdit en daardoor zit er een rode draad in. Ook is de ruis eruit gefilterd, dat is bij Clubhouse niet zo. Ook weet je niet hoe lang een Room duurt en je kunt dus ook niet doorspoelen als er bijvoorbeeld wat teveel ‘gechitchat’ wordt.

Clubhouse wordt ook wel vergeleken met Instagram Live, maar deze gesprekken kun je als ‘maker’ van de video wel opslaan.

Soms worden Rooms aangekondigd en kun je ze in jouw agenda zetten (in de app), maar je moet dit dan wel echt inplannen. Je kunt niet terugluisteren, want gesprekken mogen niet worden opgenomen. Voor iets informatiefs zou ik dan toch echt naar een podcast platform gaan. Je weet dan precies wat voor onderwerpen er in een gesprek aan bod komen en hoe lang een talk duurt.

Wat je natuurlijk niet met podcasts hebt is de kans om je vraag te stellen aan die ene bekende zanger/acteur/’goeroe’ en die live beantwoord krijgen.

Een ander groot nadeel is het privacy gedeelte. Je moet de app toegang geven tot je contacten, zodat je een invite kunt sturen. Met de nadruk op moet. Dit is wel in strijd met de GDPR. En ondanks dat je gesprekken niet kan opnemen in de app, zijn er natuurlijk wel andere mogelijkheden om gesprekken op te nemen.

De app is nu (nog) gratis te gebruiken en er worden ook geen advertenties getoond (helaas voor ons ;)). Maar dat zegt niks over de toekomst! We houden dit kanaal scherp in de gaten.

Tip: Mocht je nu net een account hebben aangemaakt op Clubhouse en je snapt er nog niet zo veel van? Ga op zoek naar een Room waar iemand alle functies vertelt, of je mag mij natuurlijk altijd een mailtje sturen ;).

Laten we kennismaken

Op naar tastbaar resultaat

Portretfoto van Dirk

De eerste stap naar tastbaar resultaat voor jouw organisatie.

We zijn benieuwd wie je bent en wat je doet. Én wat je wilt bereiken. Neem contact op met Dirk en ontdek wat online marketing daar concreet in kan betekenen.