Bereid je website en bedrijf voor op Voice Search

Jonge dame die voice search op haar smartphone gebruikt

Het is er al even: Voice Search, zoeken met je stem. Wanneer je in de auto zit als je een route zoekt, of wanneer je in de stad loopt en op zoek bent naar een leuk restaurantje. Je hoeft alleen maar je vraag te stellen en je smartphone geeft je exact antwoord. Makkelijk, je hoeft niet meer iets in te typen in de zoekbalk, maar dit alles heeft wel gevolgen voor de SEO van je bedrijf.

Wat is Voice Search?

Voice Search is zoeken met je stem. Je stelt de vraag aan je telefoon, computer of aan een ander apparaat bijvoorbeeld Google Home, zonder dat je een touchscreen of toetsenbord gebruikt. Door alle technologische ontwikkelingen blijft het gebruik stijgen en is deze manier van zoeken een trend die marketeers in de gaten moeten houden en ze dwingt verder te denken dan alleen keywords.

Voice Search op je smartphone

Voice Search wordt voornamelijk gebruikt op smartphones. Siri (Apple), Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft), maar ook Google Assistant zijn persoonlijke assistenten die gebaseerd zijn op Voice Search. Het wordt steeds gebruikelijker om even snel een vraag te stellen aan je smartphone. Het voelt misschien een beetje raar om tegen je telefoon te praten terwijl er niemand aan de andere kant van de lijn zit, maar over een tijdje zal er niemand meer raar opkijken wanneer je dit in het openbaar doet.

Voice search infographic@2x

Infographic ‘Voice Search in 2018’

Spraak versus tekst

De short tail zoekwoorden die we normaal gesproken gebruiken voor text search bestaan gemiddeld uit drie woorden. Ze geven eigenlijk niets weer over de intentie die we hebben met de zoekopdracht. Wanneer je zoekt op ‘damesfiets’ weet niemand of ik plaatjes van een damesfiets wil zien, een damesfiets wil kopen of informatie nodig heb over een damesfiets. De intentie wordt dus veel belangrijker dan een paar losse woorden. ‘Waar koop ik een damesfiets’, of ‘wat is een damesfiets’ geven heel andere resultaten. Met Voice Search wordt veel meer gebruik gemaakt van langere zoekopdrachten die meer context bevatten. Zeg nou eerlijk, het is toch erg makkelijk en snel om even wat te vragen dan een hele zin in te typen en zo op je antwoord te komen.

Waar moet je rekening mee houden?

Maar wat betekent dit voor de contentstrategie? Langere vragen hebben ook invloed op de SEO. Er moet dus opnieuw worden nagedacht over content creatie en content optimalisatie. Voorheen lag de focus op het schrijven van een landingspagina voor één zoekwoord, nu moet de focus liggen op een selectie van zoekwoorden die elkaar versterken. Focus op long tail zoekwoorden en vraag jezelf steeds af: geef ik met mijn content antwoord op belangrijke vragen die met Voice Search gesteld kunnen worden?

Wees informeel

Ook schrijven we op een heel andere manier dan waarop we praten. Schrijven is formeel en gestructureerd terwijl praten veel informeler en natuurlijker is. Realiseer je dat en pas je content daarop aan: vlotte en persoonlijke teksten.

Zorg dat je website een FAQ heeft

Het introduceren van een FAQ op je website is een makkelijke manier om er voor te zorgen dat je direct antwoord kunt geven op de vragen die worden gesteld in Voice Search. Plaats deze veelgestelde vragen op je website en beantwoord ze in spreektaal, zo is de kans groter dat iemand die via Voice Search zoekt naar je website komt. Ook kun je in je gewone content rekening houden met het stellen van vragen, bijvoorbeeld in titels en tussenkopjes, maar ook door middel van het geven van het antwoord in je content.

Info voor korte momenten

Vaak wordt Voice Search gebruikt wanneer je onderweg bent. Wanneer je snel iets wilt weten, iets wilt kopen of als je ergens naar toe wil. Deze zoekopdrachten hebben een snelle reactie nodig. Wanneer je zo’n vraag stelt in Google, verschijnen dan meteen adresgegevens of komt er een zogenaamde ‘featured snippet’ voorbij. Dit is een blokje bovenaan in je zoekresultaten van Google die een samenvatting geeft van het antwoord op de gestelde vraag.

Maak je website mobielvriendelijk

Wat ook erg belangrijk is voor deze korte momenten is dat je website mobielvriendelijk is. Zoekopdrachten worden veel op mobiel uitgevoerd, vooral op deze korte momenten. Dus is het belangrijk dat je website op de mobiel gebruiksvriendelijk is zodat de gebruiker zonder frustatie de informatie op jouw website kan vinden waar hij naar op zoek is.

Is jouw bedrijf klaar voor Voice Search?

Voice Search is nog volop in ontwikkeling, maar het is belangrijk om als bedrijf al rekening te houden met de eventuele aanpassingen en gevolgen. Hopelijk hebben we je met dit artikel al een steuntje in de rug kunnen geven om je website voor te bereiden op gesproken zoekopdrachten. Benieuwd hoe jij je campagnes het beste kan laten aansluiten op Voice Search? Neem contact met ons op!